Maya kalender souvenir of was het tijd voor meer?

De 13 Maanen Mayakalender, ik wil je er graag over vertellen. Op het moment dat ik de tijd neem te schrijven komt er ineens een herinnering naar boven `drijven`, in dit geval. Net zoals de luchtbellen die naar boven gaan bij een uitademing wanneer ik aan het duiken ben.

2004 Cozumel,

ToadFish Cozumel onderwater rif koraalwaanzinnige vakantie, mensen altijd vrolijk, gezin van 8 past makkelijk op één scooter, tafels en stoelen zodat ik met m’n voeten plat op de grond kom en eindelijk mijn schouders kon laten zakken tijdens het eten (nooit geweten dat ik altijd met opgetrokken schouders aan tafels zat). Ogen kon ik allemaal ontmoeten zonder omhoog te kijken. Iedereen maakt muziek. Koffie en Sla werd met zoveel aandacht en liefde bereid dat ik er de hele dag vol van was. ;). Tuurlijk was er s’avonds ruimte genoeg voor pinacolada(s). De wereld onderwater was zo mooi, zo gezond, water zoooo helder, de grotduik, frogvissen all over, warm zeewater en oja aan land was het snikheet. De sombrero´s snap ik nu, sombrero´s andere herinneringen, ik kan zo lekker makkelijk wegdromen, terug naar de kalender.

Salade aan tafel in restaurant bereid Cozumel Mexicaanse kok rif onderwater GreenTurtle Cozumel Fetherstar Cozumel rif onderwater foto’s van voor digitaal tijdperk :)

Tijd een afspraak

Terug van vakantie gaat de kalender aan de muur om 14 jaar later (oeps) weer een `link` bewust te maken. Tijd, ik verlies me erin, raak de weg erin kwijt, heb te kort, vergeet het totaal, snap er niets van, vind het heerlijk, frustreert me,  laat me  koud. Destijds zag ik op de kalender steeds meer afbeeldingen maar tijd zat er nog niet  in. Tijd sowieso gewoon maar een afspraak die we gemaakt hebben met elkaar, voor mij. De cyclus van de natuur is voor mij veel meer zeggend dat die seconden op een klok.

Maan als gids

Ze fascineert me, geeft me een bijzonder gevoel van verbinding. Ik ben al jaren bezig om met m’n gewone cameraatje een mooi moment van haar vast te leggen. Dat gaat natuurlijk niet lukken maar ik geef gewoon niet op. Ze komt, gaat, nou ja eigenlijk niet. Ze is er altijd en laatst had ik nog een inzicht dat dat precies is, hoe het zit. `Je ziet haar niet altijd helemaal maar alles is er wel`. Altijd compleet, onverstoorbaar haar weg volgend aan het firmament, een baken en gids voor verschillende volken. Wat ze me daarmee laat zien is dat alles er altijd is, in mens, materie, emotie, mentaal, energie, eenheid. Het geheel van alles ervaren vraagt oefening en levenslessen, zo denk ik er in ieder geval over. Vind vooral je eigen waarheid, ik deel slechts mijn ervaring in de hoop dat jij er iets of niets (dat is namelijk ook iets..) mee kunt.

Dag buiten de tijd

Sacred Drum ceremonie vleugel buizerd ratel lotusknop pauwenveer gebedsbuidels op gras25 juli 2013 is voor mij een ankermoment in mijn leven, ik kreeg een nieuwsbrief over een ceremonie bij Kanexia en moest daarbij zijn. Een dag zonder tijd, ik heb die dag ervaren als één groot feest en heb me voorgenomen voortaan deze dag echt alleen maar dingen te doen waar ik heel blij van wordt. Sindsdien heeft deze dag me veel warme, intieme, verrassende en bijzondere momenten gebracht. De dag `bestaat` min of meer niet en er is dus geen tijd waar ik me aan hoef te houden. Lekker he hoe je je hoofd voor de gek kunt houden. Deze dag is er omdat de Mayakalender de maan volgt. Zij verschijnt 13X, een cyclus van 28 dagen voor zij weer een nieuwe periode begint, wanneer je kijkt naar de natuur.  Juist ja, dat is 364, hou je er 1 over. Die dag is 25 juli, een dag van feest, dankbaarheid en (samen)Zijn, voor mij in ieder geval.
De ceremonie was o.a. voor mij diep verbindend met mezelf. In mijn binnenste wortelde zich tijd op een andere wijze, meer passend bij mijn gevoel.

13 Manen Agenda, natuurlijke Tijd

Sinds het jaar van de Rode Maan (26 juli 2014-24 juli 2015)… gebruik ik de cyclus van de Agenda. De inzichten, reizen naar binnen, samen en alleen, gevolgde workshops, de verbindingen, veranderingen die het in mij teweeg hebben gebracht, rust, begrip maar vooral ook veel plezier, is veel om op te benoemen. Tussen mijn persoonlijke en `werk` gerelateerde bewegingen in is de kalender een rode draad geworden van tijd. Eén die veel beter bij mij past dan de tijd die ik op school heb aangenomen voor de  waarheid van tijd. Ik ervaar het als super fijn dat er zoveel momenten zijn iets op te pakken, te verdiepen, laten gaan, neer te zetten. Kan meer begrip voor mezelf opbrengen wanneer iets niet lukt. Lach om de bevestiging van de Zegels zowel de ene kant op als de andere. Donker en licht zeggen ze ook wel eens, voor mij rond en één geheel, net zoals de kalender. Alle bijzondere zegels met hun kwaliteiten net zoals de mensen met hun bijzondere kwaliteiten.

Spelen blij Zijn

Ik kan spelen met de kaarten, voor jou, een groep, mezelf. Vergeet dan de druk van 24uurtijd en heb een fijne, waardevolle  tijd die me voed. Leuke toepassingen creëren bij meditaties, verweven in ceremonies, persoonlijke groei reizen. Vraag me ernaar, bellen, contact formulier, mailen, alles kan.
Voor mij was het een waardevol groei moment, me te realiseren dat ik kan spelen en groeien tegelijk zonder er hard voor te hoeven werken. Spelend is ook de kalender in mijn handen gekomen, spelen met de inheemse bevolking met handen en ogen. Wat een mooie mensen die Mexicanen, de sterretjes in hun ogen. Wanneer ik de mijne sluit, zie ik ze nog zo voor me. De Mayakalender méér dan een souvenir.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *