Klankschalen voedend voor je ziel

…zal ik de klankschaal voor jou aan slaan, zodat je deze klanken kan horen vroeg ik hem…
Dat hij mij daarmee zou laten zien hoe voedzaam klanken zijn, had ik nog geen idee van.

Leermeesters

Yep nog zo een grote leermeester. Al eerder schreef ik over onbeperkt verstandig.

 

Feestelijk lawaai

Het is al wat jaren geleden maar nooit zal ik vergeten hoe Pascal reageerde op de klanken van de klankschaal.
Wat in elkaar gedoken en een beetje somber ogend zit hij in zijn rolstoel. Ook Pascal (net als Rico, een verzonnen naam i.v.m. privacy) heeft een aantal ‘plakkers’ van de maatschappij meegekregen.

“zal ik de klankschaal voor jou aan slaan, zodat jij deze klanken kan horen?” Om ons heen is het nogal lawaaierig op deze vrolijke feestdag van TRiade.
Pascal tilt zijn hoofd een beetje schuin op, kijkt me met een half oog en een ietwat vermoeide blik aan. Ik krijg een heel klein bevestigend knikje. Zijn moeder heeft een blik van “met deze herrie, enfin, we zien wel”.

 

Klanken proeven

Zachtjes sla ik de schaal aan om Pascal te laten wennen aan het effect van een klankschaal. Direct gaat zijn hoofd nog een stukje verder omhoog. “Nog een keer” vraag ik. Deze keer is de bevestiging van Pascal duidelijker. Na enkele slagen komt de rechterhand van Pascal in beweging. Langzaam gaat zijn hand richting de klankschaal tussen ons in. Vlakbij de schaal maakt Pascal een soort kommetje van zijn hand en beweegt verder naar de schaal toe. Dan ineens, pittig gericht, ‘schept’ hij uit het midden, iets wat ik niet zie…hij wel. Daarna brengt hij zijn hand naar zijn mond. Neemt het tot zich en proeft Pascal met zijn ogen dicht wat hij heeft opgeschept. Het ziet eruit alsof Pascal rolt met wat er in zijn mond zit, maakt zuigende bewegingen (smakt nog net niet) en lijkt het door te slikken. Even later opent hij zijn ogen en vind mijn ogen. Op het moment dat we elkaar aankijken komt van binnenuit een enorme lach, verschijnen de kuiltjes in zijn wangen en laat hij al zijn tanden zien. Zijn ogen stralend, gaan op zoek naar zijn moeder. Ik zie haar ook, diep geraakt.

 

Eet smakelijk

Met z’n drietjes genieten we, elk op onze eigen wijze, van dit onverwacht intieme moment samen tijdens een drukke feestdag. We laten elkaar zien en ervaren hoe we iets tot ons nemen en voeden via aandacht, klank, beweging, geraaktheid, focus. Pascal aan mij het duidelijkst hoe eenvoudig het is… Klank kun je eten, klank is voeding die je laat stralen. Dank je wel Pascal, waar je ook bent vandaag, ik sla een klankschaal voor je aan. Eet smakelijk.

 

Peper en zout?

Wanneer je luistert met net zo een open mind als Pascal of Rico hoor je wellicht de klankschaal die ik voor Pascal heb aangeslagen. Wil je meer? Kom langs, sla ik de schalen speciaal voor jou aan en kun jij ziel voeden met wat jij met de klank hoort, ziet, voelt, proeft, ervaart.

Heb het goed, knuffel Karoline

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *